Verksamhet

Här förklarar vi mer djupgående om föreningens verksamhet och vad du som medlem kan göra. Är du ny på spelkultur? Läs vidare för information om spelkultur och vilka genres det finns som vi främjar.


Vår Verksamhet

Enligt vår verksamhetsplan för 2019 så skall vi:

  • Fortsätta att utveckla styrelsen med ambitionen att bygga upp en långlivad förening där rutiner och riktlinjer finns för att föreningen skall leva och utvecklas en lång tid framöver.
  • Skicka styrelsemedlemmar på utbildning.
  • Utveckla vardags-verksamheten i lokalerna och hitta drivna cirkelledare som kan tänka sig att ta hand om cirklar i alla våra verksamhetsgrenar.
  • Lördagsaktiviteter varannan månad.
  • Arrangera under Table Top Day 1/6 2019.
  • Arrangera 4 stycken LAN på gjuteriet.
  • Arrangera ett sammankopplat julavslut och Nissens spelstuga 2019.
Höja fokuset på verksamhet i lokalerna istället för utåtriktad verksamhet mot t.ex kommunen.
---------------------------------------------------------------------------------------------



Kika in under Eventfliken, där har vi listat våra event och arrangemang under året.

Medlem

Medlemskapet i Karlstad Spelkulturförening är gratis 2019. Det innebär att det inte kostar något att delta på föreningens aktiviteter. Det enda du behöver göra är att ansöka om medlemskap, det gör du antingen här på hemsidan under "Medlemskap" fliken, eller så anmäler du dig på någon av föreningens aktiviteter.

Du som medlem är den viktigaste grunden i hela föreningen. Det är du som har rösträtt på årsmötet, vår viktigaste beslutsfattande funktion. Under årsmötet röstar du som medlem på bland annat vad för verksamhet föreningen skall syssla med under det kommande året, hur pengarna skall fördelas och vem som skall sitta i styrelsen (dvs, de som ser till att det årsmötet röstar fram blir gjort fram tills nästa årsmöte). 

Vi vill även att du som medlem känner dig hörd under hela verksamhetsåret. Dina förslag är viktiga, vi vill verkligen att alla skall få komma till tals och få sin vilja igenom. Om det är något specifikt du skulle vilja spela, en genre du vill veta mer om, göra ett event med hjälp utav oss, tveka inte att höra av dig till styrelsen 

Spelkultur

Spel är kultur! Det har varit omdebatterat i många år, men undersöker man de grunder som utgör vad som klassas som kultur eller inte så går Spel under kulturbegreppet.

Spel är även folkbildande, vilket innebär att vi är en del av folkbildningsrörelsen. Vad är då folkbildning? Jo det är en statlig subventionerad utbildnings/bildningsform, med syfte att bland annat utveckla kulturlivet, verka för demokratisk fostran och utjämna samhällsklyftor. 

Vi inom spelkultur arbetar mycket med både föreningsdemokrati och kultur. Givetvis är vi därför en del av folkbildningen. 

Via vårt samarbete med Studiefrämjandet kan man starta studiecirklar. Har du mer frågor om detta kontakta vår ordförande Daniel Vinter, som även arbetar som spelkulturhandläggare på Studiefrämjandet!

Spelgenres

Spel finns idag i många olika former och genres, är man inte insatt kan det vara svårt att veta vad som är vad. I grunden sysslar Karlstad Spelkulturförening med de spel som ingår Spelhobbyförbundet Sveroks verksamhet. Vi förklarar lite mer om dessa spelformer nedanför.Vill du läsa mer om Sveroks verksamhet och spelgrenes besök gärna hemsidan:
http://www.sverok.se/spel/

Brädspel: Man brukar säga att "det mest finns som brädspel idag", och det stämmer. Vi har allt från klassiker som Monopol till ännu simplare familjespel, till tunga komplexa strategispel och spännande samarbetsspel.


Foto: Simon Larsson

Rollspel: Träd in i rollen som en annan karaktär i en fiktiv värld, och var någon annan för en stund. Spelarna agerar i rollspelet, spelledaren skapar historier, intriger och utmaningar för spelarna.


Foto: Carina Hellberg

Figurspel: En stark kreativ hobbygenre där man målar figurer, skapar terränger, läser på om historia med mera. Även mycket taktik när man drabbar samman sina arméer på slagfältet. Störst i genren är Warhammer Age of Sigmar och 40.000. 



Kortspel: Det finns idag flera olika typer av kortspel. Vi har tex hybrider av rollspel (Munchkin) eller brädspel (Spank The Monkey). Trading Card Games där man köper/byter till sig nya kort och skapar en stark lek som man strider mot andra motståndare (Magic The Gathering, Pokémon, Yu-Gi Oh). Living Card Games har lite samma struktur, men i många spel samarbetar man istället (Lord of The Rings, Call of Cthulhu).


 Foto: Kinna Hof

E-sport/LAN: En av vår tids snabbast växande spelgenres. Många spelar dataspel idag via internet, antingen hemma eller tar med sig datorn till ett LAN hos kompisar, eller där flera tusen spelar i samma lokal.
Foto: Mindgame

TV-spel: Det finns många sätt man kan spela TV-spel tillsammans. Via Co-op eller länkade konsoler kan man sitta i samma rum och spela. Eller koppla upp dig mot internet och spela mot hela världen. Att analysera tv-spel via vår studiemall är en spännande och lärorik upplevelse.


Foto: Mindgame

Airsoft: Det är så mycket mer än att "leka krig ute i skogen". Taktik, vapenvård, säkerhet och mycket annat måste tänkas på för att det både ska bli säkert och roligt.


Foto: tajruu

Asiatisk Populärkultur: Här talar vi tex Cosplay, där man skapar en dräkt och klär ut sig till en karaktär från spel, film, serier etc. Uppvisningar likt modeshower, eller träffar där man är "in character", alltså spelar sin karaktär likt lajv och rollspel. Andra exempel kan vara anime-filmkvällar, manga-tecknar cirklar eller te-provning.


Foto: kindofkarin

Lajv: Ett levande rollspel, där man i tidsenlig klädsel och rekvisita agerar en karaktär. Som i rollspel brukar lajv ledas av erfarna spelledare. En bakgrundshandling till lajvet brukar finnas, mycket av innehållet spelas fram av lajvarna. Det finns många typer av lajv, allt från medeltida till efter katastrofen.


Foto: Carina Hellberg


Fantastik: Sveroks senaste verksamhetsgren är lika bred som den är innehållsrik. Fantastisk samlar mycket som kanske i sig inte innebär att man spelar, men ändå är kopplat till spelkulturen. Det kan vara meet-ups (möten, träffar) där man klär ut sig till karaktärer från samma/olika spel, serier, filmer. Fanfiction-skrivande, skriv historier om dina favoritkaraktärer. Filmkvällar, zombiewalks och bokcirklar är andra exempel inom denna fantastiska genre.